Fazole
Fazole jsou druhem luštěnin, které pocházejí původně z oblasti Jižní Ameriky. Jsou jednou z nejstarších plodin, které byly pěstovány - peruánští indiáni je pěstovali už více než před 10 tisíci lety. Pro svůj vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. Fazolí existuje několik druhů:
Bílé fazole (malé i velké) - tyto fazole jsou po uvaření měkké a mají jemnou máslovou chuť. Jsou vhodné do polévek, míchaných salátů nebo jako samostatná luštěninová jídla.
Barevné fazole - existují v různých variacích - dozrávají totiž v červené, hnědé i černé barvě. Při tepelné úpravě jim nevadí pikantnější kořenění, proto jsou ideální například do mexických receptur.
Většina fazolí je potřeba před vařením namáčet, vyzkoušejte však fazoli mungo, adzuki či černé oko, u kterých to není potřeba.